Chocolate dreams!

Proteinberikade chokladpraliner & jordnötssmörsfylld chokladkaka är två kreationer som tillkommit i mitt kök denna måndagskväll. Kallpressat kokosfett har legat till grund för dessa ljuvliga underverk.

Kokosfett som tidigare klassats som onyttigt har nu fått en skjuts i karriären då fettets positiva egenskaper har uppmärksammats .

Informativ och enkel läsning om just kokosfett/olja hittar du genom att klicka på länkarna nedan:

http://www.naringsterapeuten.se/Kokosolja.asp

http://www.kostradgivarna.se/2012/06/repris-vart-att-veta-om-kokosfett/

Kokosfettet är inte bara bra ur en hälsosynpunkt utan fungerar även ypperligt till bakning, matlagning och inte minst till att göra egen choklad med.

Med chokladreceptet som grund kan utförandet varieras i oändlighet med allt från praliner, olika smaksättningar, olika fyllningar etc. Nötter och gojibär kommer bli min nästa fyllning, men eftersom detta var ett förstagångsexperiment så försökte jag att hålla det så neutralt och enkelt som möjligt.

 Proteinchoklad (basrecept)

choklad

 Ingredienser:

  •   50 g kallpressat kokosfett
  •   1 skopa proteinpulver (Rek. One whey isolate peanut butter)
  •    1 dl milda mat extra fyllig 4 %
  •    2 msk kakao
  •    ca 1 msk sötning (Jag använde canderel green)

Utförande:

 Smält kokosfettet i en kastrull och ta av från värmen. Tillsätt kakao och rör om tills allt blandat sig. Blanda samman proteinpulver och matlagningsgrädde separat och rört om noggrant tills proteinpulvret löses upp och smeten är fri från klumpar. Rör sedan ner blandningen i kastrullen med kokosfett, rör om noggrant och tillsätt sist sötningen.

Välj utförande enligt önskemål och låt sedan stelna och förvaras i frysen!

 Ischokladpraliner

praliner

Utförande:

Tillred chokladen enligt grundreceptet. Fördela chokladen i små ischokladformar och ställ in dem i frysen tills de stelnat.

Chokladkaka med fyllning

chokladkaka med fyllning

 Utförande:

 Tillred chokladen enligt grundreceptet.

Klä en form i lämplig storlek med plast eller aluminiumfolie. Häll i hälften av chokladen så att botten på formen täcks. Lägg sedan i och fördela önskad fyllning och häll över det sista av chokladen. In i frysen tills det stelnat.

Om man vill ha nötter, torkad frukt eller dylikt som fyllning kan man även blanda det direkt i kastrullen och sedan fördela chokladen i en lämplig form.

 Min fyllning bestod av ekologiskt jordnötssmör som jag blandade ut med lite vatten,sötning, grovhackade jordnötter, en nypa salt och milda mat 4 % så att det blev en krämig och lätthanterlig fyllning.

Variera även smaken på chokladen genom att exempelvis byta ut smaken på proteinpulvret eller tillsätta olika smakessenser att inhandla som exempelvis arrak, mint, apelsin mm. Proteinpulvret kan självklart bytas ut mot avage, honung eller annan söt smaksättare.

 Bara fantasin sätter gränser!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s