Hamburgermeny deluxe!

Det är stor skillnad på snabbmat och snabbmat! Snabbmat som man köper ute innehåller vanligtvis massor av onödiga tillsatser samtidigt som det enligt mitt tycke inte är särskilt tillfredsställande för smaklökarna. Hemlagad snabbmat är däremot rent & fräscht samtidigt som det är mycket godare och definitivt ett hälsosammare alternativ till den kost som vi vanligtvis accioserar begreppet snabbmat till.   En maträtt som går snabbt att tillaga samtidigt som den är välsmakande, är egentillverkad hamburgare med goda tillbehör. Min lördagsmeny bestod av just denna rätt som tillsammans med de goda tillbehör förgylldes ytterligare ett snäpp. Jag valde att göra egna ”low carb” bröd till mina hamburgare , men det smakar lika bra med osötat rågbröd eller andra önskade alternativ av hälsosam karaktär.

Min hamburgermeny bestod för övrigt av kryddstarka älgfärsbiffar, rödlök, zucchini, ruccolasallad, tomat och två olika kvargdressingar med smakerna av bearnaisesås samt avokado vitlök & örter.

Hamburgerbröd (lowcarb)
• 2 hela ägg
• 2 äggvitor
• 1 tsk fiberhusk
• 1 krm salt
• 1 tsk bakpulver
• Sesamfrö (till garnering)

Sätt ugnen på 225 grader.

Börja med att separera äggvitan från gulorna. Lägg två av gulorna i en mindre skål och vitorna i en stor skål. Blanda i fiberhusk, bakpulver och salt tillsammans med gulorna och låt stå en liten stund. Vispa under tiden vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner gulorna i äggvitorna och rör som tills allt har blandats samman.
Fördela smeten i 6 st runda ”bröd” på en plåt täckt med bakplåtspapper och strö över sesamfrö. Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter. (Bröden ska ha fått fin färg, vara torra och lite luftiga när de är klara)

”Bea” dressing av kvarg

  • 150 g kvarg 1 %
  • 2 st äggulor
  • pressad citron
  • 1 msk torkad dragon
  • ½ finriven gullök
  • 1-2 tsk Latbuljong citrongräs och chili (pulverformat) alt. annan önskad smaksättning
  • salt

Blanda samman äggulor och kvarg noggrannt. Tillsätt resterande ingrediners och smaka av med kryddor och salt. Låt stå i kylen och dra till sig innan servering.

Avokado och örtdressing

  • 1 st mogen avokado
  • 100 g kvarg
  • 2 st körsbärs tomater
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad gräslök
  • 1/3 rödlök
  • Chiliflakes (önskad mängd beroende på styrka)
  • Salt

Mixa avokado, örter, vitlök, rödlök och tomater med en stavmixer, blender eller matberedare till en slät massa och tillsätt önskad mängd chili och salt. Låt stå kallt innan servering

Vill man dessutom ha alternativ till pommes så funkar det utmärkt att ugnsrosta strimlad palsternacka med salt och olivolja i 175 grader ca 10-15 minuter, tills ”stripsen” får en gyllene och krispig yta.

Så istället för att köa på snabbmatsrestauranger kan du likväl lägga tiden på att göra din egna, mer hälsosamma hamburgermeny!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s