Proteinberikat vörtbröd & hemlagad rödbetssallad!

Julskinka, rödbetssallad & vörtbröd är oemotståndligt gott och ett måste i juletider enligt mina smaklökar. Dock är den sedvanliga varianten inte särskilt nyttig ur en hälsosynpunkt då den innehåller mycket raffinerat socker och mättat fett, så lagom dos vid enstaka tillfälle är att rekommendera om man vill äta enligt den traditionella varianten. Personligen har jag inga problem att avvika från den traditionella varianten för att istället äta hälsosammare alternativ vid fler tillfällen, bara smaken är skapligt snarlik originalet.

Dagens experiment blev därmed en proteinberikad variant av vörtbröd samt en hemlagad rödbetssallad med reducerad mängd fett och kolhydrater.

Proteinberikat vörtbröd

Ingredienser:
• 2 äggvitor
• 1 ägg
• 2 tsk fiberhusk
• 1 dl Bak och matlagningsprotein
• 1 dl pofiber
• 1 dl fibrex
• 250 g kvarg 1 %
• 1 dl krossde linfrö
• 1 tsk salt
• 2 tsk bakpulver
• 1 påse (90 g) Santa maria vörtmix
• 2 msk Canderel Green eller annat önskad sötning

Utförande:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samtliga ingredienser i en skål och fördela den färdiga smeten i en avlång brödform. Klä brödformen med bakplåtspapper så får du lättare upp brödet ur formen när det är klart.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter, ta ut och låt svalna innan servering. (Även gott att rosta)

Rödbetssallad
Ingredienser:

150 g kokta rödbetor alt. 150 g inlagda (sockerfria)

250 g kvarg 1 %

1 msk dijonsenap

2 tsk Canderel green alt. annan önskad sötning

Utförande:

Blanda kvarg, dijonsenap och sötning i en skål. Strimla rödbetorna och tillsätt dem i kvargblandningen. Rör om noggrant och låt stå kallt en stund innan servering.
Servera tillsammans med det nybakade vörtbrödet & nykokt julskinka!
Annonser

2 thoughts on “Proteinberikat vörtbröd & hemlagad rödbetssallad!

  1. älskar ju rödbetssallad så detta måste jag helt klart testa. roligt att du har skaffat dig lite vingar och vågar att flyga själv. du kan inget annat göra än att vinna för oj vilka underbara recept du lägger fram.

    • Tack så hemsk mycket, det värmer att höra:) Hoppas du uppskattar rödbetssalladen, den är dock inte lika söt som den sedvanliga ”köpe”rödbetssalladen, men helt klart ett gott och hälsosammare alternativ:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s