Saffransdrömmar med krämig fyllning

saffransdrömmar

Ingredienser:

  • 100 g mandlar
  • 20 g Ekologiskt  jordnötssmör
  • 6 st färska urkärnade dadlar
  • ½ tsk kardemumma
  • 50 g grovhackade hasselnötter
  • 25 g russin
  •  ½-1 msk vatten

Saffransfyllning

  •  80 g naturella cashewnötter
  • ½ moget päron ca 70 g
  • 2 tsk vatten
  •  Saffran efter önskemål (jag använde ca 0,2 g)

Utförande:

Mixa mandel, jordnötssmör, kardemumma och dadlar till en grovkorning massa. Tillsätt därefter lite vatten i dagen under tiden du mixar tills degen blir formbar. Se till att inte mixa för länge så att degen inte blir för slät och finmald. Lägg över degen i en skål, blanda i russin & grovhackade hasselnötter och rör om noggrant. Platta sedan ut degen, forma den till en fyrkant (ca 0,5 cm tjock) och låt den ligga i frysen i minst 30 minuter för enklare bearbetning.

 TIPS! Fördela degen jämnt på ett bakplåtspapper, vik in kanterna på bakplåtspappret så att det bildas en fyrkant runt degen. Vänd bakplåtspappret upp och ned och kavla sedan utanpå bakplåtspappret så att degen fördelar sig jämt i bakplåtspappret utefter den färdigvikta fyrkanten. Låt sedan den inpackade nötplattan ligga kvar i bakplåtspappret under tiden den ligger i frysen.

 Tillred under tiden cashewgrädden genom att mixa cashewnötterna till ett fint mjöl i en matberedare. Tillsätt sedan päron, vatten och saffran och fortsätt mixa tills det bildats en slät och krämig smet. Smaka av med en pytteliten nypa salt. Ta fram nötplattan ur frysen, dela den på mitten och bred på saffranskrämen på ena hälften och lägg den andra hälften som ett lock över (ta hjälp av bakplåtspappret).

In ytterligare en stund i frysen och skär sedan ut lagom stora munsbitar!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s