Morgonaktivitet & alternativt julgodis

Snökaos och ishalka resulterade i ett inställt löppass. Istället inleddes morgonen med ett högintensivt benpass som fick muskulaturen att möras ordentligt. Förhoppningsvis bjuder morgondagen på plogade och väl sandade vägar så att julaftons morgon kan inledas med en härlig löprunda innan julfrukosten.

Gårdagens godistillverkning resulterade i sex olika godissorter varav fem är värda en receptpublicering. Den sjätte som är en pepparkaksfudge, höll i smaken men inte i konsistensen. Den var dessutom krånglig att tillaga och därmed utelämnar jag det receptet.

De godissorterna som däremot blev riktigt lyckade var mörka chokladhjärtan med pistage, ljusa chokladhjärtan med hasselnöt, vita chokladhjärtan med gojibär och cashew, vita bräck med gojibär & hasselnöt samt en hälsosammare variant av rocky road.

Bild

En läsare tipsade mig även om kokossmör, vilket öppnade en helt ny värld för mig. Kokossmöret kan tillagas på egen hand eller inhandlas färdigt. Jag gjorde mitt egna genom att mixa 400 g kokosflingor i matberedaren tills det bildats ett krämigt smör.

De tre första recepten består i princip av samma bas, men skiljer sig ändå i smaken på grund av ”fyllningarna”.

Samtliga godissorter är sötade med sukrin och chokladen är egentillverkad.

Mörka chokladhjärtan med pistage

Bild

  • 50 g kallpressad kokosolja
  • 2 msk kokossmör
  • 1-2 msk sukrin melis (beroende på hur sött du vill ha, börja försiktigt, smaka av och öka mängden vid behov)
  • 2 msk kakao
  • Pistagenötter (rostade & saltade)
  • Hjärtformar i silikon eller ischokladformar

Utförande:

Vispa samman rumstempererad kokosolja, kokossmör och kakao med en elvisp.  Tillsätt önskad mängd sukrin melis, smaka av och fördela smeten i formarna. Tryck ner en pistagenöt i varje hjärta och ställ in i frysen och låt stelna.  Förvara dem sedan i kylskåpet.

 Ljusa chokladhjärtan med krossade hasselnötter

Bild

Ingredienserna och utförandet är nästan likadant som ovan, förutom att det tillkommer 1 msk havregrädde samt tas bort en msk kakao.

Blanda krossade hasselnötter direkt i smeten och fördela sedan fyllningen i formarna. In i frysen och låt stelna. Förvara i Frys

Rocky road med mullbär, pistage och cashewnötter

Bild

Basen är samma som ovan, men dubbla satsen. Välj mellan ljus eller mörk choklad.

Till fyllning behövs

  • 1 dl cashewnötter
  • 1 dl pistagenötter (jag valde rostade och saltade för att lyfta smaken)
  • 1 dl vita mullbär

Utförande:

Tillred chokladbasen som beskrivs ovan och rör sedan ner cashew, pistage och mullbär i chokladsmeten. Fördela smeten i en lämplig form, exempelvis en limpform. Klä in den med platsfolie för att lättare kunna stjälpa upp kakan ur formen. In i kylrn och låt stelna för att sedan skära upp lagom stora munsbitar.

Vita hjärtan med gojibär & cashewnötter

Bild

  • 1 dl kokossmör
  • 20 g kokosolja
  • 1-2 msk sukrin mellis (var sparsam då kokossmöret har en söt smak)
  • 2 msk krossade torkade gojibär
  • 2 msk krossade naturella cashewnötter

Utförande:

Vispa samman kokosolja, kakaosmör och sukrin med en elvisp. Krossa gojibären i en mixer och blanda ner i smeten tillsammans med krossade cashewnötter. Fördela smeten i formarna och låt stå i frys tills de stelnat. Förvarad därefter i kylskåp.

Bräck med gojibär och krossad hasselnöt

Bild

Det överblivna kokossmöret blev till bräck. Måtten är ungefärliga då detta var en oplanerad kreation.

  • 1 dl kokossmör
  • 1 msk kokosolja
  • Sukrin melis (smaka av för önskad sötning)
  • Krossade gojibär
  • Krossade hasselnötter

Utförande:

Vispa samman kokossmör, kokosolja och sukrin med en elvisp. Häll ut smeten (ska vara jämn & tunt fördelad) på en plåt täckt med bakplåtspapper’ och strö över krossade gojibär och hasselnötter. In i frysen och låt stelna för att sedan bryta plattan i lagom stora munsbitar och förvara i frysen.

Innan jag avslutar detta inlägg vill jag passa på att tacka Ellen som tipsade mig om kokossmöret, Tack!:)

Ta hand om varandra nu så här i juletider och därmed önskar jag er alla en riktigt god jul!

Annonser

2 thoughts on “Morgonaktivitet & alternativt julgodis

  1. Vet inte om du vet det men Jamie Oliver har också ett jätte gott recept på rocky roads, det var faktiskt så jag hörde talas om de först!

    400g good quality dark chocolate (70% cocoa solids)
    1/2 to 1 fresh red chilli, deseeded and finely chopped
    200g mixed unsalted nuts, such as almonds, hazelnuts,
    pistachios or pecans
    2 tbsp sunflower or pumpkin seeds
    200g mixed dried fruit such as golden raisins,
    dried mango, dried sour cherries or cranberries, larger bits chopped

    Det blir jätte gott med chili i faktiskt, så har du inte testat det, gör det! Du kan ju ha din egen choklad till dem också! 🙂

    • Men vad spännande. Chili och choklad är ju underbart:) Nej jag visste faktiskt inte om det utan fick min insperation från Leila bakar som under flera år kommit med olika versioner av Rocky road. Men detta recept lät ju fantastiskt gott:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s