Söndagsintervaller & uppsamlingsheat

Utandningsluften frös till kristaller när jag och Jeanette mötte upp Malin i mörkret.  Hjärtat slår alltid några extra slag inför intervallpassen och känslorna är minst sagt ambivalenta. Vi startade med 3 kilometer löpning för att värma upp våra kroppar inför de kommande trappintervallerna. Efter 456 (8 set x57) trappsteg i uppåtgående riktning och lika många nedför fortsatte vi mot nästa intervallutmaning, nämligen backintervaller i kort, tvärbrant backe.  Efter 8 uppförsspurter var benen nästintill explosionsbenägna och därmed följde en härlig nedvarvningsjogg på ytterligare 3 kilometer.

Sammanfattningsvis såg passet  ut enligt följande:

  • Uppvärmning – 3 km lätt löpning
  • 8 set uppförsspurtar – trappa
  • 8 set uppförsspurtar – kort, brant backe
  • Nedvarvning – 3 km lätt löpning

SAM_0379

Malin och Jeanette hämtar andan

Från intervallträning till massor av mat. Denna helgen har inneburit en del del experimenterande i köket och istället för att publicera varje recept för sig gör jag ett så kallat uppsamlingsheat på de allra bästa.

Först ut är en matig lowcarbpaj som nästintill tog slut innan den hunnit ut ur ugnen. En matpaj fylld med smakrik nötfärs, omsluten med ett krispigt skal täckt med en välsmakande fetaostkräm.

SAM_0301

Ingredienser:

  • 1 påse färdig pajskalsmix (Low carb)
  • 1 pkt nötfärs
  • 1 rödlök
  • 2 oxbuljongtärningar (Utan tillsatser)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 7 st körsbärstomater
  • Tamarisoja (japansk soja)
  • 2 dl vatten
  • Flingsalt vid behov

Fetaostkräm

  • ½ pkt fetaost
  • 1 knippe färsk oregano
  • 1 liten burk kvarg
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • ½ dl havregrädde för matlagning

Utförande:

Tillred pajskalet enligt anvisningarna på paketet. (Jag använde kokosolja och vatten istället för smör)

Bryn nötfärsen i en stekpanna och tillsätt pressad vitlök, hackad rödlök, klyftade tomater, vatten, buljongtärningar och en skvätt tamarisoja. Låt puttra en stund tills vätskan dunstat bort och tomaterna och löken mjuknat. Tillred fetaostkrämen genom att mixa samtliga ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer . Smaka av med salt. Lägg köttfärsen i pajskalet och täck den med fetaostkrämen. Toppa med lite riven parmesan och grädda ca 15 minuter i ugnen

Det andra experimentet var dagens lunch som bestod av zucchinipasta med en krämig pastasås. En fantastiskt god, lättlagad och mjölkfri lunch.

SAM_0374

Ingredienser:

  • 1 st zucchini
  • 2 st vitlöksklyftor
  • ½ rödlök
  • 1½ kycklingbuljongtärning (utan tillsatser)
  • 2 st kycklingfiléer
  • 1 pkt havregrädde för matlagning (2,5 dl)

Utförande:

Skär kycklingfiléerna i  ca 1 cm tjocka skivor och  bryn dem i en upphettad stekpanna med lite kokosolja. Skiva lök och vitlök och bryn dem i stekpannan tillsammans med kycklingen. Häll över havregrädde, buljongtärningar och låt det puttra några minuter, Smaka av och tillsätt lite salt vid behov. Strimla under tiden zucchinin tunt med en kniv eller en grönsakssvarv och lägg upp den på en tallrik. Häll över den krämiga pastasåsen och servera omgående. Zucchinin kan även tillagas genom att lägga den någon minut i upphettat, saltat vatten.

Det sista experimentet som är värt att notera är ljuvliga jordgubbshjärtan som är fria från socker men himmelska i smaken.

SAM_0383

Ingredienser:

  • 200 g ekologisk kokos
  • 1 msk kokosolja
  • 2 msk torkade jordgubbar
  • Osötad smakessens, hasselnöt (kan uteslutas)
  • ½ tsk ekologiskt vaniljpulver
  • Sukrin melis eller annan sötning efter tycke och smak
  •  1 st hjärtformad silikonform el. dyl.

Utförande:

Mixa kokosen i en matberedare tills det bildats ett len och krämigt smör. Stanna upp matberedaren emellanåt och skrapa ner kokosen från kanterna. Blanda det färdiga kokossmöret med kokosolja, vaniljpulver, några droppar smakessens och sötning efter önskemål. Klipp de torkade jordgubbarna i små bitar och blanda ner i kokossmeten. Fördela smeten i silikonformarna och låt stå i frysen tills de stelnat.

Annonser

2 thoughts on “Söndagsintervaller & uppsamlingsheat

  1. VilKen fantastiskt härlig blogg du bjuder på! Så himla bra tips på god och nyttig mat för kropp och själ. Gillar allt jag provlagat:D nu har jag också fått hem en beställning från rawfoodshop (jisses vad god jordgubbssåsen är btw:)) och jag beställde pajskal också. Såg att du blandade i kokosolja och vatten istället för angivelserna. Hur mycket kokosolja använde du? Smälte du ner den innan?

    Tacksam för svar! Ska prova göra en kyckling och broccolipaj med äggstanning 🙂

    • Heeej Tania!:)

      vad glad jag blir av dina fina ord, de värmer verkligen att höra.
      Åh vad spännande med paket från rawfoodshop, älskar verkligen den butiken och det är rena lek här hemma när jag får hem mina varor:)
      Ang. oljan så har jag min i rumstemperatur så den är i flytande format. jag använde mig av drygt 0,5 dl (lite mindre tror jag till och med). Sedan tillsatte jag vatten tills degen kändes bra i konsistensen:)

      Kyckling och broccolipaj är ju så gott, det kanske blir ett alternativ för mig i morgon också, blev otroligt sugen nu 😀

      Önskar dig en fortsatt fin kväll 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s