Matig söndag

Det är något speciellt med att besöka sitt föräldrahem. Välkomnande famnar, en trivsam atmosfär, glada miner och mammas mat. Förutom att min mamma lagar fantastiskt god och hälsosam mat så är hennes kök en guldgruva för experimentälskaren.  Det är som att äntra en välsorterad hälsokostbutik med massor av spännande pulver, mjölsorter, oljor, nötter, kryddor och bär. Det är sällan det saknas någon ingrediens och möjligheterna är enorma.

SAM_0548 SAM_0563 SAM_0530 

Efter en otroligt härlig ”mammalunch” bestående av zucchini & low carb pasta med älgfärssås och färgsprakande sallad avnjöt vi en härlig blåbärspaj med krispigt mandelskal som jag slängde ihop. Äntligen lyckades jag få till det perfekta low carb skalet som även går att använda till matpajer om man exkluderar sukrin och vaniljpulver.

Pajen fylldes med en krämig blåbärssmet och serverades med kokosgrädde. Otroligt gott till det nybryggda söndagskaffet.

Jag gjorde även en härligt krispig low carb granola men det receptet får vänta till morgondagen.

Krämig vanilj & blåbärspaj med mandelskal (low carb)

SAM_0538

Ingredienser:

Pajskal

  • 3 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl sesamfrö
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk sukrin melis
  • Drygt 0,5 dl flytande kokosolja
  • 0,5 msk fiberhusk
  • 1 ägg

Fyllning

  • 0,5 dl blåbär (tinade och avrunna eller färska)
  • ½ burk kesella (125 g)
  • 2 msk kokosgrädde (det tjocka lagret i kokosmjölksburken)
  • 1 tsk äkta ekologiskt vaniljpulver eller kärnorna från en vaniljstång
  • 1 ägg
  • 3-4 msk sukrin melis

Utförande:

Sätt ugnen på 200 grader

Mixa mandelmjöl och sesamfrö några sekunder i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ytterligare en stund. (Har du ingen matberedare så går det bra att blanda på egen hand eller med elvisp). Tryck ut degen i en pajform eller en form med avtagbar kant. Låt stå i kylen ca 15 minuter innan den ska in i ugnen. Förgrädda i mitten av ugnen ca 5-7 minuter. 

Tillred fyllningen genom att blanda samman samtliga ingredienser i en skål förutom bären. Lägg bären i det förgräddade pajskalet och häll över kesellafyllningen. Grädda i ugnen ca 25-30 minuter, tills fyllningen stagnerat.

 Låt svalna något innan servering.

 

 

Annonser

2 thoughts on “Matig söndag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s