Ny kärlek i köket

Mitt intag av mjölkprodukter är högst begränsat och de få tillfällen som jag inkorporerar mjölkprodukter i matlagningen gör det sig minst sagt påmint. Föregående vecka är ett exempel, då matlådan stod kvar hemma på bänken och jag fick köpa min lunch på restaurang. Då den uttjatade salladen inte var ett alternativ tog jag en kycklinggryta vars huvudingrediens troligtvis var grädde. Knappt några minuter efter måltiden var förtärd svullnade min mage upp som en ballong och smärtan spred sig från buken upp till mellangärdet. Smärtan var olidlig och det svartnade för ögonen under krampanfallen.

Kvarg och mejeriprodukter av get fungerar ypperligt i begränsad mängd, men i övrigt så mår min mage som bäst när jag avstår.

Som tur är finns det en uppsjö av alternativa produkter på marknaden som varken innehåller mjölksocker eller laktos. Jag använder mig mycket av havreprodukter som exempelvis havregrädde, havremjölk och havregurt. Dock har jag nu två nya kärleksbarn som nu kommer brukas flitigt framöver, nämligen mandelmjölk och mandelgrädde. Förutom att deras underbara smak så har de också ett mycket bra näringsvärde.

Mandelmjölken har en naturlig sötma, vilket gör det till en ypperlig bas i exempelvis smoothien och trots dess söta smak har den ett lågt kolhydratsvärde.

Mandelgrädden passar ypperligt som bas i matlagning och ger en len och krämig smak som inte alls särskiljer sig så mycket från den reguljära matlagningsgrädden. Fetthalten är naturligt låg och likaså kolhydratsvärdet.

Två fantastiska produkter som just nu toppar min lista över mjölkfria favoritprodukter.

Mandeldryck

Annonser

2 thoughts on “Ny kärlek i köket

  1. Jag testade också mandelmjölken – men blev ganska fundersam när jag såg hur lite mandel som verkligen fanns i den … Jag såg att man kunde göra egen, men det är alldeles för hardcore för mig 🙂

    • Just ovanstående sort är bara en i mängden, finns även ekologiska sorter.Dock innehåller även egentillverkad mandelmjölk till största del vatten och väldigt liten andel mandel:) Jag brukar faktiskt göra egen emellanåt, men ibland sätter latmasken stopp för det 😛 Dock är det väldigt enkelt och jag brukar använda mig av mandelmjöl så går processen fortare. Vatten, mandelmjöl och en nypa salt 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s