Frukostlimpa med smak av mandel

Sedan hälsofrallornas uppkomst har ett flertal olika varianter med basreceptet som utgångspunkt alstrats i mitt kök. Under gårdagen föddes en härligt mjuk och saftig limpa som definitivt kommer att göras vid ett flertal tillfällen, framförallt för att den var mycket smidigare att tillreda än frallorna, då all smet läggs i en brödform. Att brödet samtidigt blev luftigt och välsmakande gav extra pluspoäng.

Såhär i frukosttider kan en sådan här nybakad limpa vara ett perfekt tillägg i frukostmenyn.

IMG_7938

Ingredienser:

  • 2dl mandelmjöl
  • 2,5  dl pofiber
  • 1  msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 2 äggvitor
  • 2 dl kvarg
  • 0,5 dl vatten

Garnering:

  • sesamfrö

Utförande:

Sätt ugnen på 165 grader

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vispa ägg, kvarg och vatten i en annan. Häll över de torra ingredienserna i kvargblandningen och rör om.

Häll degen i en insmord brödform, eller lägg ett bakplåtspapper i brödformen för att lättare stjälpa upp brödet när det är klart

Strö över sesamfrö och grädda i ugnen ca 50-60 min.

Låt svalna innan servering och skiva sedan upp brödet i lagom tjocka skivor. Går alldeles utmärkt att frysa in och är underbart gott att rosta.

Frukosttips!

Servera två rostade mandelbrödskivor med härligt pålägg tillsammans med egentillverkad hallonkvarg, hemlagad kardemummamüsli, mandelsmörssås och färska bär.

IMG_8040

Annonser

8 thoughts on “Frukostlimpa med smak av mandel

  1. Låter gott! Köper man pofiber på vanlig mataffär? Och kan man ersätta kvargen med något annat? Min mage klarar inte laktos. Laktosfri borde ju funka i och för sig.
    En annan fråga: Tips på mellis före styrketräning! Jag har min träningstid när minsten sover och det är ca 2 timmar efter frukost. Äter oftast två vasa sport, två ägg och kaviar på det. Behövs det påfyllning tycker du? Tacksam för tips 🙂
    Nu ska jag se om jag kan samla några poäng! Trevlig onsdag 🙂

    • Hej Jenny:)
      Pofiber brukar finnas i vanliga livsmedelsbutiker, vanligtvis vid et glutenfria sortimentet, men det varierar nog. Testa Valios laktosfria mat och bakkvarg, den är super att baka med:)
      Din sista fråga är jättesvår för mig att besvara eftersom det är väldigt individuellt, men känner du att det är tillräckligt och att du har tillräckligt med energi till att prestera på träningen så tycker jag att du ska fortsätta med det:) Tips på andra mellanmål kan exempelvis vara en skål med kvarg (laktosfri i ditt fall:)), färska bär och egentillverkad müsli, en shake berikad med protein, mandelsmör och havregryn samt kokt ägg, tonfiskröra på knäckebröd, avokado, kallskuret och keso på osötat bröd etc.

      Önskar dig en härlig kväll och lycka till med poänginsamlingen 🙂

    • Hej Sofia:) Jag har inte testat det, men det tror jag inte ska vara något problem. Du får nog dock hålla koll på konsistensen eftersom havremjöl suger mer vätska än mandelmjölk, så lite mer vätska kan vara nödvändigt. Degen ska vara lite lös och kletig, dock inte rinnig 🙂

  2. Måste bara säga att jag älskar frallorna! Har bakat flera olika varianter, med olika sorters mjöl och proteinpulver. Har bakat i muffinsformar och klickat ut på form, båda varianter lika goda. Att strö vita vallmofrön över frallorna är ett hett tips, om man gillar sånt. Har även bjudit min familj som uppskattat dem och senare också efterfrågat frallorna. Limpan kommer givetvis bli eftermiddagens projekt.
    Så det jag ville säga med den här långa texten är TACK! Tack för alla dina recept och all den glädje till kost och träning du delar med dig av varje dag.

    • Tack så hemskt mycket Sabina för dina värmande ord:) Det glädjer mig att du och din familj uppskattar frallorna och jag hoppas även limpan är till belåtenhet:) Tack för tipset om vita vallmofrö, det ska jag absolut testa nästa gång, kan tänka mig att det passar alldeles ypperligt även som garnering på limpan.

      Önskar dig en fantastisk fredag och tack återigen för dina fina ord 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s