Nyttig & lyxig Smörgåstårta (Lowcarb)

I gårdagens inlägg skrev jag att en nyttigare variant av smörgåstårta var på ingång. Nu på morgonen testade jag att praktisera min idé och resultatet blev enastående. En välsmakande lyxig smörgåstårta som inte är fullsprängd av fett och socker, men som ändå ger intrycket av en ordinarie smörgåstårta, både till utseendet och smaken eller nej förresten, denna var mycket godare.

Smörgåstårta ála Linda (Low carb)

 IMG_8423

Botten:

Enligt detta recept med tillhörande anvisningar, fast degen läggs i en form med avtagbara kanter.

(Vill du ha en smörgåstårta med ännu fler lager med fyllning så rekommenderas 2 st bottnar)

 Fyllning 1 (tonfiskröra):

  • 1 burk tonfisk i vatten
  • 1 dl kesella lätt
  • 60 g mager färskost (Jag använde Philadelphia light)
  • Färsk hackad dill
  • 1 liten finhackad rödlök
  • Pressad citron (efter tycke och smak)
  • Flingsalt wild garlic (tillsätt efter behov)
  • 2 st kokta finhackade ägg

Fyllning 2 (skagenröra):

  • 1 dl kesella lätt
  • 60 g mager färskost
  • 1 liten hackad rödlök
  • Ca 100 g skalade räkor
  • Färsk hackad dill
  • Pressad citron
  • Flingsalt wild garlic (Tillsätt efter behov)

Överdrag:

  • 1 dl kvarg lätt
  • 80 g mager färskost (ex. philadelphia)

Garnering:

  • Kalkonskivor (smörgåspålägg)
  • Skivad gurka alt. skivor av gravad lax
  • 1 kokt ägg
  • Körsbärstomater
  • Avokado
  • 150 g skalade räkor
  • Citronskivor
  • Dillkvist

Uförande:

Tillred brödet enligt instruktionerna och låt svalna helt innan hantering. Dela sedan brödrundeln så att du får två tunnare tårtbottnar.

Blanda sedan samman fyllning 1 och bred ut på den nedersta tårtbotten. Lägg på locket och tillred överdraget samt fyllning 2.

Täck hela tårtan med överdragssmeten och glöm inte att täcka kanterna runt om. Täck sedan ätt tårtan med kalkonskivor (även kanterna). Fördela sedan fyllning 2 på toppen av tårtan, men spara några centimeter vid kanterna till garnering. Lägg de skalade räkorna i mitten av tårtan och garnera runt om med skivad gurka, körsbärstomater, äggklyftor och ihoprullade kalkonskivor. Toppa sedan med tunt skivade citronklyftor, avokadoklyftor och en dillkvist.

Fyllning och garnering kan givetvis varieras utifrån tycke och smak, bara fantasin sätter gränser.

IMG_8420

OBS! precis som med vanliga smörgåstårtor så blir denna godast när den fått stå och dra till sig. Ett tips är att tillreda bottnarna och fylla dem med fyllning 1 samt överdragen dagen innan, och låta den stå och dra till sig under natten för att sedan garnera den och tillsätta resterande ingredienser!

Annonser

9 thoughts on “Nyttig & lyxig Smörgåstårta (Lowcarb)

  1. Wow låter helt fantastiskt gott! Detta måste absolut testas!! Håller på att försöka få min andra hälft att lära sig äta räkor, kanske går detta hem 🙂 Tack!

    • Förlåt för mitt fördröjda svar, men är sällan inne här och kikar:) Nu har du väl redan gjort den så mitt svar blir kanske lite överflödigt, men cirka 8 bitar beroende på hur stora man vill ha dem 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s