Sesamkakor med vaniljsmak (inspirerat av risenta)

Inspiration till nyttiga mat experiment finns överallt. I morse när jag inhandlade mitt dagliga morgonkaffe låg en förpackning med Risenta sesamkakor vid kassan. Kugghjulen i mitt maskineri började snurra omgående och slutligen hade en ide om ett eventuellt hållbart recept skapats. En egen variant av Risentas sesamkakor, en nyttigare variant utan sockerlösning och med vaniljsmak.
Experimentet realiserades nu på kvällskvisten och blev en succé, särskilt med ett lager ekologiskt jordnötssmör, men de var även goda att ta i dess befintliga ursprung.

sesam

Ingredienser:

  • 2 dl sesamfrö
  • 1 ägg
  • 1 tsk kokos olja extra virgin
  • 1 tsk ekologiskt vaniljpulver
  • 1 dl canderel sötningsmedel eller annat sötningsmedel med motsvarande sötma.

 

Utförande:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda samman sesamfrö, sötningsmedel, vaniljpulver, kokosfett och ägg. Bred ut smeten jämt på en plåt täckt med bakplåtspapper. Skär rektangulära bitar i smeten innan den gräddas i ugnen.

Grädda cirka 10 minuter, stäng av värmen och öppna ugnsluckan. Låt plåten med kakorna stå kvar tills värmen avtagit en aning, cirka 15 minuter.
Låt kakorna svalna innan servering. Ät dem som de är eller bred på ett lager ekologiskt jordnötssmör.

Annonser

4 thoughts on “Sesamkakor med vaniljsmak (inspirerat av risenta)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s