På senare tid har nya recept på nyttiga godsaker lyst med sin frånvaro. Ett flertal recept finns givetvis att tillgå i kategorin nyttiga godsaker, men nu är det hög tid att bereda plats för ett nytt, välsmakande recept i ovanstående kategori; nämligen nyttiga chokladcupcakes. Med sin kladdiga botten och krämiga frosting gör de sig utmärkt till en rykande kopp kaffe en lördagseftermiddag som denna.
Ingredienser (10 st):
Muffinbotten:
- 1 dl kvarg
- 3 msk vätska (jag använde 2 msk havregrädde & 1 msk vatten
- 1 tsk ekologiskt vaniljpulver el. kärnorna från en vaniljstång
- 4 msk kakao
- 1 dl sukrin melis eller annan sötning som motsvarar 1 dl socker
- 1 dl mandelmjöl
- ½ dl pofiber
- 1 ägg
- 2 äggvitor
- 1 nypa salt
Chokladfrosting:
- 2 mogna avokado
- 3 msk kakao
- 3 msk sukrin melis
- 1 tsk ekologiskt vaniljpulver
- 1,5 msk smält kokosolja
- 1 nypa salt
Utförande:
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda kvarg med sötning, kakao, vaniljpulver och vätskan i en separat skål och rör om tills alla ingredienser blandat sig. Blanda pofiber, mandelmjöl, ägg och äggvita i en större skål och tillsätt kvargblandningen i mandelmjölsblandningen och rör om noggrant. Fördela smeten i 10 st muffinformar och grädda cirka 20 minuter i mitten av ugnen.
Ta ut muffinsen ur ugnen och låt svalna.
Tillred under tiden frostingen genom att mixa samtliga ingredienser utom kokosoljan i en matberedare tills det bildats en kräm. Tillsätt lite i taget av smälta kokosoljan under tiden mixern är i gång.
Fördela frostingen på de avsvalnade muffinsen och låt stå kallt cirka 15-20 minuter innan servering så frostingen blir extra len och krämig.
Garnera med granatäppelkärnor eller annan önskad garnering och ät muffinsen som de är eller servera med en klick kokosgrädde bredvid.
Himlen? Ser så ut 🙂
Haha, nästan:) Jag tror att några droppar hasselnötsessens skulle höja smaken ytterligare en nivå, så det kommer jag tillsätta i nästa sats och därmed kanske det blir himlen;)
Åh så det ser gott ut! Tack för tipset om avocado + kakao. Har fixat glass på avocado och hallon ett par ggr och det är smask!
Avokado är verkligen en superfrukt med många användningsområden:) Avokadoglass är riktigt gott och tillsammans med hallon låter det som en dröm:) Vill du dela med dig av receptet så mottages det med öppna armar 🙂
Brukar också göra glass. Eller en glassliknande röra kanske är bättre att säga haha. Avocado – Kakao – Agavesirap – Nötter – Frysta hallon. Kallt, chokladigt, krämigt och alldeles underbart!
Det låter alldeles underbart gott, ska absolut testas inom kort:) Tack så mycket för tipset 😀