Nyttig morotskaka (uppdaterad version)

image

Receptet på denna härliga morotskaka finns sedan tidigare publicerat på bloggen, men denna version är aningen modifierad för att uppnå bästa smakupplevelse. En ren och skär fröjd till kaffet med lågt kolhydratsvärde men hög njutningsgrad:) För en magrare variant kan du byta ut mandelmjölet mot fettreducerat mandelmjöl och välja mjölkprodukter med lägre fetthalt.

Ingredienser:

Botten

200 gram finrivna morötter
2 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
3 ägg
1,5 msk fiberhusk
1 tsk ekologiskt vaniljpulver (ej sötat)
2 dl sukrin melis
2 msk sukrin gold
3 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk kanel
1 dl kvarg
1 burk semper morotspuré (125 g)

Glasyr

200 g Philadelphia
1 dl sukrin melis

Utförande:

Sätt ugnen på 170 grader

Vispa ägg och sukrin fluffigt i en enskild skål. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och häll sedan i dem i äggblandningen. Tillsätt de finrivna morötterna och blanda noggrant. Blanda ut kvargen med morotspuré i en separat skål och tillsätt slutligen kvargblandningen i degen. Rör om noggrant tills samtliga ingredienser blandat sig och en kletig massa bildats. Smörj in en form med avtagbara kanter i kokosolja och tryck ut degen jämt i en form, 24 cm i diameter. (Kan även göras i muffinsformar, men då blir tillagningstiden kortare)

Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda cirka 40 minuter. Ta sedan ut den och låt svalna helt innan glasyren läggs på.

Tillred glasyren genom att vispa samman färskosten med sukrin och vaniljpulver. Låt stå kallt under tiden kakan svalnar. Bred sedan på glasyren över den avsvalnade kakan, strö över lite kanel.

3 tankar om “Nyttig morotskaka (uppdaterad version)

    • Ja, visst är den underbar:) Hade med min till jobbet och bjöd mina kollegor och den försvann snabbt:) Den blir nästan ännu godare om det får stå och dra till sig över natten:)

  1. Japp, vi hade gäster som gillade den med, perfekt bjuda på! Sen njöt jag och maken dagen efter, då den smakade tom ännu bättre:-). Kommer verkligen göra den fler gånger!

Lämna en kommentar