Sushi ”Raw style”

Det finns få maträtter som jag uppskattar så mycket som sushi. Dock har jag alltid tyckt att det sockrade riset tar bort en hel del utav de fantastiska, rena smakerna i sushin. Näringsvärdet i sushi blir därmed också ganska menlöst då det företrädesvis innehåller vitt ris och någon enstaka fiskbit som knappt är märkbar. Dock är sushi enkelt att tillaga själv och det bästa är att man kan förbättra näringsvärdet avsevärt och likaså smaken.

Dagens lunch blev som ni säkert redan har förutsett; egentillverkat sushi, inspirerad av raw food sushi fast med lax som en extra proteinkälla. Recept på fyllning istället för ris fann jag på denna bloggen: http://www.veganmatpepp.org/sushi-raw/

Rawfoodfyllningen som är ett substitut för riset smakade oslagbart gott. Den sedvanliga sushin har inget att hämta hos mig längre, hädanefter blir det egentillverkade munsbitar med dessa fantastiska fyllningar.

Till dessa välsmakande norirullar tillverkade jag två olika såser; en med ekologiskt jordnötssmör & en annan med wasabi & avokado. Jordnötssmörsåsen försvann ner i min mage på ett ögonblock, hallelujah, vilken sås!

Jag kan starkt rekommendera både sushi & icke sushi älskare att testa på att tillverka egen sushi med denna fyllning. Laxen går givetvis att utesluta eller ersätta med något annat.

Ingredienser; Norirullar

  • 200 g kallrökt eller gravad lax i tunna skivor
  • 2 st Noriark
  • 2 st avokado
  • 2 st garlicstick
  • Gurkstavar (små)
  • Ärtskott
  • wasabipasta
  • Fyllning 1 & 2 (se nedan)

Fyllning 1

• 1 dl mandel
• Havssalt
• Tamarisoja (japansk soja, ekologisk)
• Curry

Mixa mandeln till ett fint mjöl och tillsätt önskad mängd curry och tamarisoja. mixa ytterligare en stund och smaka av med salt

Fyllning 2

• 50 g Pinjenötter
• 50 g cashewnötter
• Wasabipasta
• havsalt
• 1 msk vatten

Mixa pinje & cashewnötterna till ett fint mjöl och tillsätt vatten och önskad mängd wasabipasta. Mixa ytterligare en stund och smaka av med salt

Dippsås 1: Het jordnötssmörssås

– 50 g ekologiskt jordnötssmör (Crunchy)
– 1 msk Tamarisoja
– 2 msk Vatten
– Wasabi (efter tycke och smak)

Blanda jordnötssmöret med tamarisojan och tillsätt vattnet. Såsens ska få en len, krämig och ganska lätt konsistens. Smaka av och tillsätt mer vatten och soja vid behov. Tillsätt wasabi när önskad konsistens och smak är uppnådd för att ge såsen en spännande smak & hetta.

Dippsås 2; Avokado & wasabisås

– 1 stor mogen avokado
– Några droppar tamarisoja
– Pressad lime
– Wasabi efter tycke och smak.

Mosa alternativt mixa avokadon tillsammans med tamarisoja. Smaka av med wasabi och pressa några droppar lime för ökad hållbarhet & färg.
Utförande; Norirullar

Bred ut fyllning 1 på ett Noriark, lägg över en skiva lax, skivad avokado, strimlade garlicstick, strimlad gurka samt ärtskott. För ytterligare lite hetta lägger du på en rand wasabipasta innan du rullar samman arket. Rulla sedan försiktigt samman arket och skär upp Norirullen i små munsbitar. Upprepa samma process med fyllning 2.
Med de överblivna ingredienserna kan du skära ut några rektangulära gurkbitar och lägga på ett tunt lager med wasabikräm, lax, avokado och binda samman med en remsa av ett Noriark.

Lägg upp rullarna på ett fat och servera med tamarisoja, inlagd ingefära samt jordnötssmörsåsen och avokadoröran.
Smaklig måltid!

En tanke på “Sushi ”Raw style”

Lämna en kommentar