Tjuvstart: glutenfria pepparkakor & glöggmys

Det kanske är lite väl tidigt med pepparkakor och glögg, men efter lördagens pepparkakscheesecake kunde jag inte låta bli att testa ett nytt experiment, nämligen en nyttigare variant av glutenfria pepparkakor. Resultatet blev över förväntan och med lite sockerfri glögg kom julkänslan smygande. Receptet kan nog finslipas ytterligare och nästa gång så ska jag testa att ha i sukrin gold för att förhöja smaken ytterligare.

Här kommer dock ett första utkast. Jag höftade rejält med kryddningen så nedanstående mängd är ungefärlig.

Ingredienser:

1 dl quinoamjöl
1 dl sojamjöl
1/2 dl olja
1 tsk bikarbonat
1,5-2 msk pepparkakskrydda
1 nypa finmalen nejlika
1 tsk kanel
1 nypa salt
1,5 dl kokande vatten

Utförande:

Blanda samman alla torra ingredienser ned oljan i en bunke. Tillsätt 1,5 dl kokande vatten och blanda noggrant.

Lägg upp degen på en plåt täckt med bakplåtspapper, fukta händerna och tryck ut degen något. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå degen och kavla ut degen så att den blir jämn och tunn. Avlägsna pappret och stansa ut kakor med pepparkaksformar. Rensa försiktigt bort överflödig deg och upprepa processen med den överblivna degen på en ny plåt. Grädda i ugnen cirka 15 -20 minuter, men håll lite extra koll så att de inte bränns vid.

Ta ut ur ugnen, låt dem svalna och servera med ett glas kall mjölk eller varför inte lite rykande varm glögg.

IMG_7513.JPG

Lämna en kommentar